אשמה היא רגש מורכב ועוצמתי שכולנו חווים בשלב מסוים בחיינו. זוהי תחושת חרטה המתעוררת כאשר אנו מאמינים שעשינו משהו לא בסדר או שלא עמדנו בסטנדרטים המוסריים שלנו.

ניתן להגדיר אשמה כרגש מודע לעצמו המאופיין ברגשות של אחריות, חרטה והכרה בכך שעשה משהו לא בסדר מבחינה מוסרית. הדבר מלווה לרוב בתחושת בושה וברצון לכפר על מעשינו,  או על חוסר המעשים שלנו.

 

ישנם סוגים שונים של רגשות אשם שאנשים עשויים לחוות. סוג אחד נקרא "אשמה שורדת", המתעוררת כאשר מישהו מרגיש אשם על כך ששרד אירוע טראומטי בעוד שאחרים לא. סוג נוסף הוא "אשמה מבוססת בושה", הקשורה לתפיסתו של אדם את עצמו כרע או לא ראוי מטבעו. בנוסף, קיימת "אשמה מבוססת חרטה", המתרחשת כאשר אנו חשים חרטה על פעולה או התנהגות ספציפית שגרמה נזק לאחרים.

 

לאשמה יכולה להיות השפעה עמוקה על הרווחה הרגשית שלנו. זה יכול להוביל לתחושות של חרדה, דיכאון ודימוי עצמי נמוך. אשמה מתמשכת יכולה גם להפריע ליכולת שלנו ליהנות מהחיים ולשמור על מערכות יחסים בריאות. חשוב להכיר בהשפעות השליליות של אשמה ולנקוט צעדים לטפל בה בצורה בריאה ובונה.

 

הפסיכולוגיה שמאחורי האשמה – למה אנחנו מרגישים אשמים?

 

אשמה היא רגש מורכב שנטוע עמוק בפסיכולוגיה שלנו. זה נובע משילוב של גורמים חברתיים, תרבותיים ואישיים. אחת הסיבות העיקריות שאנו חשים רגשות אשמה היא בשל תחושת המוסר המולדת שלנו והערכים והאמונות המופנמים שאנו מחזיקים. כאשר אנו מפרים את הסטנדרטים המוסריים הללו, בין אם בכוונה ובין שלא במתכוון, אשמה מופעלת כדרך להטיל על עצמנו דין וחשבון.

בנוסף, אשמה מושפעת לרוב מגורמים חיצוניים כמו נורמות וציפיות חברתיות. אנו עשויים להרגיש אשמים כאשר איננו עומדים בציפיות של המשפחה, החברים או הקהילה שלנו. זה יכול ליצור תחושת לחץ וצורך לעמוד בסטנדרטים מסוימים, מה שמוביל לאשמה, כאשר אנו חורגים מאותם סטנדרטים.

היבט פסיכולוגי נוסף של רגשות אשם הוא תחושת האחריות לתוצאות מעשינו. אנו עשויים לחוש אשמה כאשר מעשינו גרמו נזק לאחרים או הביאו לתוצאות שליליות. תחושת אחריות זו יכולה להתגבר על ידי האמפתיה והיכולת שלנו להבין את השפעת ההתנהגות שלנו על אחרים.

יתר על כן, אשמה קשורה קשר הדוק לתחושת הערך העצמי שלנו ולצורך באישור וקבלה. אנו עשויים להרגיש אשמים כאשר אנו מאמינים שאכזבנו את עצמנו או שלא הצלחנו לעמוד בסטנדרטים שלנו. האשמה שנכפתה על עצמה יכולה לנבוע מפרפקציוניזם או ציפיות לא מציאותיות שאנו מציבים לעצמנו.

 

איך לזהות את הסיבות לאשמה

 

אשמה יכולה לנבוע ממגוון סיבות שונות, וזיהוי הטריגרים הספציפיים יכול לעזור בטיפול ברגשות אלו ופתרונם. אחת הסיבות הנפוצות לרגשות אשם היא כאשר פעלנו ביודעין בדרך הנוגדת את המצפן המוסרי שלנו. זה יכול לכלול שקר, רמאות או בגידה באמון של מישהו. כאשר אנו מודעים לכך שמעשינו שגויים מבחינה מוסרית, אשמה יכולה לשמש תזכורת לשקף את ההתנהגות שלנו ולנקוט צעדים לקראת תיקון.

סיבה נוספת לאשמה היא כאשר פגענו במישהו ללא כוונה או גרמנו לו כאב. זה יכול להיות באמצעות המילים, המעשים שלנו, או אפילו חוסר המעש שלנו. החרטה שאנו חשים במצבים אלו היא סימן לאמפתיה וחמלה שלנו כלפי אחרים. חשוב להכיר בהשפעה של מעשינו ולקחת אחריות על כל נזק שנגרם, גם אם הוא לא היה מכוון.

לפעמים, אשמה יכולה לנבוע גם מציפיות לא מציאותיות שהצבנו לעצמנו. אנו עשויים להרגיש אשמים על כך שלא עמדנו בסטנדרטים שלנו או על כך שאיננו מסוגלים לעמוד בציפיות של אחרים. חשוב להכיר בכך ששלמות אינה ניתנת להשגה וכי תחושת אשמה על כך אינה מועילה. במקום זאת, בריא יותר להתמקד בקבלה עצמית וללמוד מהטעויות שלנו.

בנוסף, אשמה יכולה להיות מופעלת על ידי נורמות חברתיות או תרבותיות שאולי הפנמנו. הנורמות הללו יכולות להשתנות מאוד ומה שנחשב להתנהגות מקובלת או לא מקובלת יכולה להיות שונה מאדם לאדם. חשוב להעריך באופן ביקורתי את הנורמות הללו ולשאול האם האשמה שאנו חשים מוצדקת או שהיא תוצאה של לחץ חברתי.

 

השפעות האשמה על בריאות הנפש

 

לאשמה יכולה להיות השפעה משמעותית על הבריאות הנפשית שלנו, והיא יכולה גם להשפיע על היבטים שונים של רווחתנו. חיוני להבין את ההשפעות הללו כדי לטפל ביעילות באשמה ולנהל אותן.

 

מצוקה רגשית: אשמה מובילה לרוב למגוון של רגשות שליליים כמו עצב, בושה או האשמה עצמית. רגשות אלו יכולים להפוך למכריעים ויכולים להוביל לירידה בהערכה העצמית ובערך העצמי. אשמה מתמשכת יכולה לתרום להתפתחות או להחמרה של מצבים כמו דיכאון וחרדה.

 

מתח מערכת יחסים: רגשות אשם עלולות להלחיץ את מערכות היחסים שלנו אל מול אחרים. כאשר אנו מרגישים אשמים, אנו עשויים לסגת מאינטראקציות חברתיות, לבודד את עצמנו או להפגין התנהגויות הגנתיות. זה יכול ליצור ריחוק וחוסר אמון, ולהוביל למצוקה רגשית נוספת ולהתמוטטויות פוטנציאליות בתקשורת.

 

חבלה עצמית: רגשות אשמה יכולות גם להוביל להתנהגויות של חבלה עצמית. אנו עשויים לעסוק בהרגלים של הרס עצמי, כגון שימוש בסמים או לקיחת סיכונים מופרזת, כדרך להתמודד עם או להעניש את עצמנו על החטא שנתפסנו. התנהגויות אלו יכולות להנציח עוד יותר את האשמה ולהשפיע לרעה על בריאותנו הנפשית והפיזית.

 

יתרה מכך, השפעת האשמה על בריאות הנפש חורגת מעבר לאדם שחווה אותה. אשמה יכולה להשפיע על האנשים סביבנו, כולל המשפחה, החברים והקולגות שלנו. הדינמיקה המשפחתית עשויה להיות מתוחה שכן אשמה משפיעה על היכולת שלנו להיות נוכחים וזמינים רגשית. זה יכול ליצור תחושת מתח ואי נחת בתוך משק הבית. באופן דומה, אשמה יכולה להשפיע על חברויות, מכיוון שהאדם מוכה האשמה עלול להיאבק באמון ובפגיעות, מה שמוביל לקשרים מתוחים ולבידוד אפשרי.

במקום העבודה, אשמה יכולה להשפיע על פרודוקטיביות, קבלת החלטות ועבודת צוות. כאשר אנשים עסוקים באשמה, המיקוד והביצועים שלהם עלולים לסבול, להשפיע על שביעות הרצון הכללית שלהם בעבודה ועלול להוביל לעימותים עם עמיתים.

 

רגשות אשם

 

הכרה באשמה לא בריאה

 

אשמה היא רגש טבעי ונורמלי, אבל כשהיא הופכת למכריעה, היא יכולה להיות בעלת השפעות מזיקות על הרווחה הנפשית והרגשית שלנו. הכרה באשמה לא בריאה היא חיונית על מנת לטפל בה ביעילות ולמנוע ממנה לצאת משליטה.

 

  1. האשמה עצמית מופרזת: אשמה לא בריאה כרוכה לעתים קרובות באשמה עצמית מוגזמת, שבה אנשים מחזיקים באחריות הבלעדית למצב או לתוצאה, גם כאשר ייתכן שהם לא לגמרי אשמים. הם עשויים כל הזמן להשמיע את האירוע במוחותיהם, לנזוף בעצמם על הטעויות שנתפסו.
  2. אשמה ממושכת: בעוד שאשמה היא רגש זמני שאמור לדעוך ככל שאנו לומדים מהטעויות שלנו ומתקנים, אשמה לא בריאה נוטה להתעכב לתקופה ממושכת. זה יכול לכלות את המחשבות שלנו ולהפוך למקור מתמיד למצוקה, ומפריע ליכולת להתקדם ולמצוא פתרון.
  3. אשמה לא הגיונית: רגשות אשם יכולים גם להיות לעתים לא הגיוניים. זאת אומרת שמחי שחש את אותה אשמה למעשה מרגיש זאת כלפי מעשים או דברים שאינם בשליטתו, או שהוא מייחס את האשמה לפעולות שדווקא כן היו שהיו נחוצות או מוצדקות. אשמה לא הגיונית זו נובעת לרוב מדפוסי חשיבה מעוותים ויכולה להוביל לתחושת בושה מתמשכת והענשה עצמית.
  4. תסמינים גופניים: כאשר האשמה הופכת למכריעה, היא יכולה להתבטא בתסמינים גופניים כגון כאבי ראש, כאבי בטן או בעיות שינה. ביטויים פיזיים אלו הם דרכו של הגוף לבטא את המצוקה הרגשית הנגרמת מאשמה מוגזמת.
  5. פגיעה בתפקוד: אשמה לא בריאה עלולה לפגוע משמעותית בתפקוד היומיומי שלנו. אנו עשויים למצוא את זה מאתגר להתרכז, לקבל החלטות או לעסוק בפעילויות שפעם נהנינו ממנה. זה יכול גם להשפיע על מערכות היחסים שלנו, על ביצועי העבודה ועל איכות החיים הכללית שלנו.

 

האם אשמה יכולה גם להועיל?

 

אשמה, למרות שלעתים קרובות נתפסת כרגש שלילי, יכולה למעשה לשרת מטרה מועילה. הדבר יכול לשמש כמצפן מוסרי, להנחות אותנו לביצוע בחירות טובות יותר ולהתנהג בצורה אתית יותר. אשמה יכולה להדגיש בפנינו כאשר פעלנו בדרך הנוגדת את הערכים שלנו או שפגענו באחרים. זה מביא להרהור עצמי ומעודד אותנו לקחת אחריות על מעשינו.

עם זאת, חשוב להכיר בכך שאשמה יכולה להפוך גם לחרב פיפיות. אשמה מוגזמת או החזקת אשמה זמן רב מדי עלולים להזיק לרווחתנו. זה יכול להוביל להתנהגויות הרסניות, הערכה עצמית נמוכה ותחושת חוסר ערך מתמדת. במקום להניע שינוי חיובי, אשמה מוגזמת עלולה לשתק אותנו, ללכוד אותנו במעגל של האשמה עצמית וחוסר מעש.

יתרה מכך, אשמה יכולה לפעמים להיות לא במקום או לא פרופורציונלית למצב הקיים. אנו עלולים להרגיש אשמים על דברים שאינם בשליטתנו או על פשוט לתעדף את הצרכים שלנו על פני אחרים. רגשי אשמה שלא במקום יכולים להיות מכבידים ולמנוע מאיתנו לחיות חיים מספקים.

מציאת איזון היא המפתח. חשוב להכיר וללמוד מהטעויות שלנו, להשתמש באשמה כזרז לצמיחה אישית, אבל גם לזהות מתי היא הופכת להיות מוגזמת או לא הגיונית. אנחנו צריכים לתרגל חמלה עצמית וסליחה, להבין שכולנו יצורים לא מושלמים שעושים טעויות.

 

שיטות יעילות להתנהלות עם אשמה

 

ניהול רגשות אשם יכול להיות מאתגר, אבל ישנן אסטרטגיות יעילות שיכולות לעזור לנו להתמודד ולמצוא תחושת שלווה. בראש ובראשונה, חשוב להכיר ולקבל את האשמה שלנו. דיכוי או הכחשה של רגשות אלו יכולים להאריך את הסבל שלנו ולמנוע מאיתנו להתקדם. במקום זאת, עלינו להתמודד חזיתית עם האשמה שלנו ולקחת אחריות על מעשינו.

אסטרטגיה מועילה אחת היא להתנצל ולתקן. אם פגענו במישהו או פעלנו בדרך הנוגדת את הערכים שלנו, התנצלות כנה יכולה להיות צעד רב עוצמה לקראת ריפוי. נקיטת פעולות לתיקון המצב, במידת האפשר, יכולה גם היא להקל על נטל האשמה.

השתקפות עצמית ולמידה מהטעויות שלנו היא אסטרטגיה חשובה נוספת. במקום להתעכב באשמה, נוכל להשתמש בה כהזדמנות לצמיחה ולשיפור עצמי. זיהוי הגורמים הבסיסיים למעשינו, והבנת ההשפעה שהייתה להם על אחרים יכולים לעזור לנו לעשות בחירות טובות יותר בעתיד.

תרגול חמלה עצמית חיוני בהתמודדות גם כן. אנחנו צריכים להזכיר לעצמנו שאנחנו אנושיים ועלולים לעשות טעויות. להיות אדיבים לעצמנו ולסלוח לעצמנו חיוני לרווחתנו הנפשית. חיפוש תמיכה מאנשים אהובים, חברים או מטפל יכול גם לספק מרחב בטוח להביע את רגשותינו ולקבל פרספקטיבה.

לבסוף, התמקדות בפעולות חיוביות ועיסוק במעשי חסד יכולים לעזור להקל על רגשות אשם. על ידי עשיית מעשים טובים והשפעה חיובית על חייהם של אחרים, אנו יכולים לנטרל את הרגשות השליליים הקשורים באשמה. התנדבות, עזרה לזולת או עיסוק בהתנדבות יכולים להביא לתחושת הגשמה ותכלית, לעזור להקל על אשמה וליצור חשיבה חיובית יותר.

שאלות גולשים מהפורום בנושא רגשות אשם

סטאג'ר שמחפש מתאמנים להנחיות/אימון NLP במחיר סמלי

כחלק מסיום לימודי כמאמן בשיטת -NLP אני מעביר עכשיו הנחיות NLP כחלק מתהליך הסופרוויז'ן. מדובר על תהליכים קצרים וממוקדים של 3-6 מפגשים שבהם נבנה ביחד מטרת שינוי ספציפית ממוקדת סיטואציה שעליה נעבוד,...

הודעות בפורום פורום אימון אישי 17/11/2017
סטאג'ר שמחפש מתאמנים להנחיות/אימון NLP במחיר סמלי

כחלק מסיום לימודי כמאמן בשיטת -NLP אני מעביר עכשיו הנחיות NLP כחלק מתהליך הסופרוויז'ן. מדובר על תהליכים קצרים וממוקדים של 3-6 מפגשים שבהם נבנה ביחד מטרת שינוי ספציפית ממוקדת סיטואציה שעליה נעבוד,...

הודעות בפורום פורום אימון אישי 17/11/2017
יחסים עם אקסית

יחסים עם אקסית   שלום, יש לי שאלה בנוגע לטיב היחסים שלי עם אשתי לשעבר ואשמח לקבל עצה.   התגרשנו שנתיים לאחר החתונה, כי הייתה בגידה, שהיא טוענת עד היום שלא הייתה. אבל המקום מאוד...

הודעות בפורום פורום אימון אישי 29/12/2013
יחסים עם אקסית

יחסים עם אקסית   שלום, יש לי שאלה בנוגע לטיב היחסים שלי עם אשתי לשעבר ואשמח לקבל עצה.   התגרשנו שנתיים לאחר החתונה, כי הייתה בגידה, שהיא טוענת עד היום שלא הייתה. אבל המקום מאוד...

הודעות בפורום פורום אימון אישי 29/12/2013